III. Zöldinges Nyári Tábor – verseny és szellemi harc

Idén június 16-20 között került sor belső táborunkra a Miskolc környéki hegyekben. Az idei, immár harmadik Zöldinges nyári táborban a versengésé volt a főszerep, ugyanis a hét folyamán két csapat, a pirosak és a fehérek tették próbára magukat különféle szellemi és fizikai feladatokban.

Szerdán, az érkezést követően felállítottuk a zászlórudat, hogy a tábornyitón ünnepélyesen felhúzva büszkén lobogjon a hegyekkel teleszőtt háttér előtt közösségünk hivatalos lobogója, a PHM zászlaja. Kiosztottuk a két, előre meghatározott csapat tagjainak az egyenpólókat, és ismertettük a tábori rendet, majd rögtön kezdetét is vette a versengés.

Az első, estébe nyúló feladatban fát gyűjtöttek a csapatok tagjai és kialakították hálókörleteiket, különös tekintettel a keresztállításra. Egyik testvérünk nemes egyszerűséggel egy egész fát vitt a tűzrakó helyhez a vállán, de a másik csapat sem tétlenkedett, magasba emelt nagy keresztjük az egész terület legmagasabb pontjáról tekintett le óvón a táborozókra. Ezt követően már oldottabb hangulatban a két csapat 2-2 induló, egy komoly és egy humoros megírásával és előadásával mutathatta meg kreativitását.

Csütörtök délelőtt az intenzív kardio-reggeli torna után ügyességi feladatokban és sorversenyben mérettettek meg a csapatok. A szórakoztató játékok célja a csapatkohézió erősítése és a versenyszellem felkorbácsolása volt. Kora délután Géresi Tamás előadását hallgathattuk meg. Témául a fajvédelem hőskorát, Istóczy Győző tevékenységét és közegét mutatta be A modern jobboldali radikalizmus és politikai antiszemitizmus születése Magyarországon címmel. Előadása után egyéni tesztfeladatokon keresztül pontoztuk a csapatokat. Hamarosan a vitáé volt a főszerep: párokat alkotva, hetekkel előre kiosztott témakörökben feszült egymásnak egy hungarista és egy liberális nézőpont páronként összesen 15 percben: két perc bevezetés, két perc reflexió, három perc szabad vita, egy perc végszó.

Szellemi hadviselés.

A témakörök a következők voltak: hagyományos családmodell, demokrácia, abortusz, halálbüntetés, marihuána legalizáció, multikulturalizmus. A párok igazán megdolgoztatták az agytekervényeiket, hiszen hiába készültek fel jóval előre, a hatperces szabad vita kíméletlen szellemi küzdelmet eredményezett. A nap zárásaként fizikai feladatok következtek: kötélhúzásban, birkózásban, fekvőtámasz és plank versenyben csaptak össze a vörösek és a fehérek.

A csapattagok alaposan elfáradtak a nap végére, így hamar nyugovóra tértek. Szükségük is volt rá, hiszen nem sejthették, hogy hajnalban robbanások hangjára ébrednek, kezdetét vette az éjszakai megmérettetés. Az első próba a fáklyák fényénél közös farönk tartás volt, a két csapat hosszú percekig kitartott, de csak egy győzhetett. Már indultak is a gumifutásra, kúszópályára és négyütemű fekvőtámaszt végezni, hogy a hegyoldalon tovább haladva egy furcsa szagú folyadékkal telt üveggel dobjanak célba. Lent ismét kellett az erő a csoportos kerékhúzáshoz. Az utolsó próbatétel az erdő sötétjében várta őket: a lombkoronából kötélen felmászva három zászlót (Antifa, LMBTQ, kommunista) kellett külön-külön lehozniuk, illetve homokzsákokat az általuk kiásott földdel megtölteni és helyükre cipelni. Társaikat a hegyoldalon hátukra vevén feljutva a megszerzett zászlók tűzbevetésével fejezték be az embert próbáló esti viadalt.

Pénteken reggeli torna után a két csapat cikkírásos feladatban vett részt. Előre meghatározott értékek húszas listáját tetszőlegesen sorbarendezve az eredményről egy cikk keretében elmélkedniük kellett, megindokolva a sorbarendezés miértjét, valamint kifejtve mit is jelentenek ezek az értékek a hungarizmusban. Az elkészült írások minden bizonnyal megállnák helyüket honapunkon is. A folytatásban Váradi Attila, a tomista metafizika alapjai című előadásán gyűjthettünk értékes pontokat. Késő délután kidobósban erősíthettük tovább a csapatkohéziót, majd a nap utolsó előadása zárta a sort: Csontos Szigfrid tolmácsolásában elmélkedhettünk a hungarista állameszme kérdéskörén.

Szombat reggel meglepetésprogrammal készültünk a csapatoknak, ellátogattunk ugyanis Miskolcra egy airsoft pályára. A monumentális gyártelepen poszt-apokaliptikus hangulatban eltöltött két óra kiélesítette az érzékeket és összekovácsolta a csapatokat.

A táborhelyen egy igazán mélyenszántó előadással folytatódott a program, Pethő László testvérünk a Zöldinges fajfelfogásán történő elmélkedéshez szolgált adalékokkal a XX. század nagy katolikus gondolkodóitól, így kialakítva a közös álláspontot.

Kora délután körünkben üdvözölhettük bajtársi szervezeteinktől érkező harcostársainkat is, akik mind a tábor fő programjára látogattak el hozzánk, hiszen ekkor vette kezdetét a korábbi táborokban már bevett kerekasztal beszélgetés. Idén a megszokottaktól eltérően három szervezet foglalt helyet az asztalnál. A Zöldinges Világnézeti Műhely képviseletében Váradi Attila főszerkesztő, vezetőségi tag; a Légió Hungária részéről Incze Béla vezetőségi tag; a Mi Hazánk Ifjaitól pedig Vékony Csongor elnök. A beszélgetőtársak a világnézeti és gyakorlati politizálás témakörét járták körül, különös tekintettel a parázs vitát kiváltó pártpolitizálás kérdéskörére. Idén először a beszélgetésből készült hangfelvételt nyilvánossá tettük, meghallgatható az alábbi hivatkozásra kattintva:

A mintegy kétórás program után egészen más vizekre eveztünk, a csapatok a konyha világába kóstolhattak bele főzőverseny keretében. Csilis bab és brassói aprópecsenye készült a bográcsokban, a pontozási szempontokat figyelembe véve pedig mindenki igen nagy gondot fordított az ételek tálalására. A fehér csapat faragott fűszertartót helyezett a megterített, fáklyás asztal mellé, a pirosak pedig egyenruhában, vonultak fel és tálalták étküket. A nap utolsó programja egy újabb meglepetés volt: éji sötétben, a fáklyákkal körberakott ringben 3v3 felállású ustawkát rendeztünk. A két csapat derekasan küzdött, dolgozott az adrenalin. Az est további részében a beszélgetéseké, kötetlen hangulaté volt a terep.

A piros csapat, amint tálalja az elkészült Kovarcz pecsenyét (brassóit)

Vasárnap reggel lezártuk a tábort és elismertük a csapatok derekas helytállását, melyből a piros pólós, Kovarcz Emilről nevezett társaság került ki győztesen. A hét során mindenki a maximumot nyújtotta, derekasan helytálltak mind szellemi, mind fizikai síkon. Külön dicséret illeti a legfiatalabb, 16-17 éves játékosokat, akik belekóstolhattak milyen egy összetartó közösség, és új barátságokat köthettek.

A hét zárásaként spirituális síkra terelődött a hangsúly. A vasárnapi szentmisére Sajópálfalára látogattunk, hogy hódolhassunk Magyarország Királynője könnyező kegyképe előtt. A kis templomban függő barokk oltárkép 1717. január 6-tól február 16-ig könnyezett véres könnyekkel. Megrendítő élmény volt az isteni és emberi létsík metszéspontjánál gyónni, szentmisét hallgatni, szentáldozáshoz járulni.

A tartalmas hét után rengeteg tapasztalattal gazdagodva indulhattunk haza. Az idei tábor szervezettségében mérföldkőnek számított. A csapatversenyekhez kitalált feladatok és a színes programok tartalmas és maradandó élményt nyújtó napokat hoztak. Természetesen azok is jól érezték magukat, akik visszatérő vendégek voltak, de nem versenyeztek. Többen gyermekeikkel érkeztek.

Összetartás, versengés, élmények. Erről szólt 2021-es táborunk.

Zöldinges.net – Csikós Gergő, Váradi Attila, Bognár Albert

  • További képek a táborból:

Korábbi cikkek